Kunst en Beeldende Vorming (KUBV)

We kunnen er niet meer omheen, we leven in een beeldcultuur, onze tijd wordt gekenmerkt door het beeld. Dagelijks krijgen wij informatie binnen via beelden, op ons computerscherm, mobieltje of tv. Het vak Kunst en Beeldende Vormgeving (KUBV) leert je omgaan met beelden maar ook op allerlei manieren zelf beelden te creëren in de vorm van tekeningen schilderingen, fotografie en film.
Films en Filmgala:
Een belangrijk onderdeel van de KUBV lessen op het Stedelijk Gymnasiums is het maken van films. Elk jaar organiseren we een prestigieus filmgala waar alle KUBV films van dat jaar worden vertoond.
Schilderen en tekenen
In uiteenlopende opdrachten maken leerlingen de mooiste tekeningen en schilderijen. Hier vind je een groot aantal schilderingen en tekeningen die bij KUBV gemaakt zijn
Over het vak:
KUBV moet je vooral kiezen omdat het je aanspreekt, maar het kan ook helpen bij tal van vervolgstudies, denk aan (binnenhuis)architectuur, filmmaker, designer, grafisch ontwerper, mode, etc.
Praktijk boven theorie Op school leer je bij veel vakken kennis te reproduceren en daar is niets mis mee. Het vak KUBV onderscheidt zich in de nadruk op het zelf gaan scheppen.
Creatief (willen) zijn speelt hierbij een belangrijke rol. Leerlingen die het vak gekozen hebben vinden het aantrekkelijk vanwege het praktische karakter ervan. We gaan nog steeds tekenen en schilderen, maar in de bovenbouw komt daar ook audiovisuele vorming bij. Dat houdt in het maken van videofilms in allerlei varianten: animatie, 1-minuutfilm, korte speelfilm en videoclip. Als examenvak komt uiteraard ook theorie aan de orde. Daarbij worden verschillende aspecten uit de beeldende kunst, theater, muziek, dans en cinematografie, op inspirerende wijze met elkaar verbonden in diverse periodes. Het praktisch werk blijft met 65% van de tijd de hoofdmoot, 35% is voor de theorie.
KUBV-vaardigheden

Ideeën ontwikkelen: je hoeft niet altijd goed te kunnen tekenen om tot een goed resultaat te komen. De inzet en je ideeën bepalen voor een groot gedeelte het cijfer, bovendien kan de een weer beter filmen dan tekenen en omgekeerd, waardoor de kans op een onvoldoende erg klein is.
Communicatie: Veel projecten maak je in een groep, bij het maken van een film is dat zelfs noodzaak. Door samen te werken leer je van elkaar en kom je tot mogelijkheden waar je eerder nog niet aan had gedacht: samenwerking leidt meestal tot meer dan de som van de individuele inspanningen...
Product presenteren: Tekeningen en schilderingen worden vaak opgehangen in het lokaal of in de gangen van de school. Films worden getoond op het jaarlijks filmgala van onze school en we doen ook nog mee aan een landelijk filmfestival waar we al een aantal keer een hoofdprijs hebben gewonnen.
Belangrijkste onderwerpen
Klas 4: 2 uur per week
- Diverse teken- en schilderopdrachten individueel en in groep
- Animatiefilm, 1- minuutfilm
- Excursie Beeld en Geluid, maken soap, bezoek Experience
Klas 5: 3 uur per week
- Diverse teken- en schilderopdrachten individueel en in groep
- Korte speelfilm
- Excursie Den Haag of elders
Klas 6: 3 uur per week
- Diverse teken- en schilderopdrachten
- Videoclip of speelfilm
- Excursie Amsterdam of elders
Beelden zijn overal. De mogelijkheden om er mee om te gaan lijken eindeloos. Het is een prachtig en veelzijdig vak, met voor elk wat wils.