Rubrieken

Er zijn geen items beschikbaar.

Cultuur

Op het Stedelijk Gymnasium nemen de vakken muziek, beeldende kunst en drama een prominente plaats in op het rooster, en ook daarbuiten.

Traditiegetrouw kent de school jaarlijks een “Grote Avond” met meerdere voorstellingen van een steeds nieuw uitgekozen Musical. Met een groot deel van de leerlingen (meer dan 100 door alle jaarlagen heen) worden in vrije tijd producties voorbereid, die in de grote theaters niet zouden misstaan. Voor alle onderdelen (spel, zang, dans, muziek, decor, kostuums, schmink, PR, techniek) zijn leerlingen in samenwerking met de productieleiding actief en medeverantwoordelijk. Voor de muzikale omlijsting wordt hiertoe ook jaarlijks een orkest geformeerd. Vele (bewerkingen van) toneelstukken en musicals zijn reeds de revue gepasseerd. De inzet, de samenwerking, het plezier en het resultaat, maar vooral de onderwijskundige en culturele inbreng zijn hierbij van onschatbare waarde.

Sinds 2004 heeft de school een schoolorkest, Mercator & Musica, bestaande uit enthousiaste leerlingen van verschillend muzikaal niveau en van iedere jaarlaag. Naast de repetities zijn er natuurlijk ook echte uitvoeringen, waarbij eigenlijk alle genres ten gehore worden gebracht. Deelname aan het Orkestival (voorheen in het Amsterdamse Concertgebouw) is één van de hoogtepunten. Maar ook aan diverse andere in- en externe optredens, van kerstviering tot diploma-uitreiking, wordt veel plezier beleefd.

Naast drama en muziek kent de onderbouw natuurlijk ook tekenen als cultureel vak. En in de bovenbouw wordt het prachtige vak KUBV onderwezen. Dit betreft een eindexamenvak, waarbij niet alleen wordt geschilderd, getekend en geleerd over verschillende tijden en beeldende disciplines, maar waar bijvoorbeeld ook diverse audiovisuele producties worden gemaakt, zoals animatiefilms, videoclips, nepdocumentaires, korte speelfilms en nog veel meer. De kwaliteit ligt zo hoog, dat onze leerlingen met geregeld succes deelnemen aan het landelijk filmfestival voor scholieren. De school kent ook een eigen filmgala, waar al dit moois wordt getoond. Ook zijn er tal van excursies, die het vak nog interessanter maken.

Ook de jaarlijkse Muziekavond en het Spraakwaterfestival, beide georganiseerd door onze enthousiaste Oudervereniging, vormen culturele hoogtepunten in het jaar en worden door veel leerlingen en ouders/verzorgers bezocht


Ook de Klassieke talen worden gekenmerkt door veel wat met cultuur samenhangt: de wereld van de oudheid in al haar variaties leren kennen is immers sowieso al een onderdeel van de vakken zelf. Daarnaast wordt op aan dit vak gekoppelde excursies naar Trier, Xanten, en Rome of Griekenland door de jaren heen op een laagdrempelige manier (maar ook met diepgang) gewerkt aan de voortdurende kennismaking met andere werelden en andere wereldbeelden.

Cultuur moet verrijken en verwonderd doen staan, maar ook leiden tot het stellen van vragen over wat de wereld om ons heen betekent voor jou nu en straks. 

Het Stedelijk Gymnasium

Mercatorplein 2,
5223 LL,
's-Hertogenbosch
Open met Google Maps

Contact

Telnr: 073 62 190 68
info@sgdb.nl
"Non scholae
sed vitae discimus"